van versnippering naar samenwerking, hoe food valley het lerarentekort aanpakt
Klant: Food Valley
Het lerarentekort is een landelijk probleem dat om een gezamenlijke aanpak vraagt. In de regio Food Valley waren al verschillende initiatieven, maar werkten grotendeels langs elkaar heen. Het ministerie van OCW koos een nieuwe koers: financiering werd niet meer versnipperd toegekend, maar gebundeld. Onderwijsinstellingen moesten samenwerken om aanspraak te maken op middelen.
De kaders van OCW waren niet volledig duidelijk, maar de onderwijspartners wachtten niet af. Ze namen initiatief om de regionale aanpak vorm te geven en invloed uit te oefenen. Ondanks verschillende belangen greep Food Valley dit voortvarend aan. Ze erkenden dat duurzame oplossingen alleen door samenwerking ontstaan. Wij boden richting en structuur met een aanpak op drie niveaus:
Inhoud & aanbod: Wat is de gezamenlijke opgave? Welke initiatieven zijn er al? Waar kunnen we bundelen?
Proces & governance: Hoe organiseren we het netwerk en verdelen we middelen? Welke afspraken zijn nodig?
Relatie & samenwerking: Hoe versterken we vertrouwen en borgen we een duurzame samenwerking?
Dit leidde tot twee werkgroepen. We vertaalden gedeelde ambities naar een uitvoeringsagenda, netwerkstructuur en financieringsmodel. Dit werd tussentijds getoetst met belanghebbenden en waar nodig aangescherpt.
Dit leidde soms tot confronterende gesprekken. Niet iedereen deelde hun standpunt of prioriteiten. De uitdaging was balans vinden: hoe open durf je te zijn? Kun je elkaar vertrouwen? Wij schuwden dit niet, maar brachten het op de agenda. Door ruimte te geven voor verwachtingen werd samenwerking concreet met duidelijke afspraken.
Het resultaat: losse initiatieven groeiden uit tot een stevig netwerk.
- Een structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen.
- Een gedragen projectplan met heldere doelen.
- Een succesvolle subsidieaanvraag.
- Een netwerkstructuur die ook na onze begeleiding blijft bestaan.
Het ministerie van OCW erkent dit traject als best practice. Wilfred Nep, voorzitter CvB bij CSG Het Streek: “Bureau Stuwkracht bracht structuur in de governance, begeleidde het proces uitstekend en zorgde dat alle partijen zich in het plan konden vinden.”
Jamila vult aan: “Ze houden het tempo hoog en het doel scherp. Ze verbinden mensen en investeren in sterke samenwerkingen. Een aanrader voor complexe verandertrajecten!”
"Wil je speelbal of spelbepaler zijn?" De overheid stuurt steeds meer regionaal, maar de kaders zijn vaak onduidelijk. Het loont om jezelf te positioneren in de rol van spelbepaler. Wie proactief meedenkt, heeft invloed op hoe die kaders uiteindelijk vorm krijgen.